Τροποποίηση των προϋποθέσεων ένταξης του εισοδήματος Ελευθέριου Επαγγέλματος σε αυτή της Μισθωτής Εργασίας – Διαφοροποίηση Επαγγελματικής Έδρας

Τροποποίηση των προϋποθέσεων ένταξης του εισοδήματος Ελευθέριου Επαγγέλματος σε αυτή της Μισθωτής Εργασίας – Διαφοροποίηση Επαγγελματικής Έδρας

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4254/2014, υπήρξε μία διαφοροποίηση όσον αφορά τις περιπτώσεις των Ελευθέρων Επαγγελματιών που μπορούν να διεκδικήσουν την φορολόγηση του εισοδήματος τους ως εισόδημα από μισθωτή εργασία. 

Πιο συγκεκριμένα αντικαταστάθηκαν οι λέξεις στο  πρώτο εδάφιο της περίπτωσης στ' της παραγράφου 2 του άρθρου 12  του ν.4172/2013:

«και εφόσον οι ετήσιες επιχειρηματικές δαπάνες που θα εξέπιπταν, σύμφωνα με το άρθρο 22, δεν υπερβαίνουν το ποσό των εννέα χιλιάδων διακοσίων πενήντα (9.250) ευρώ»

Από τις παρακάτω:

«και εφόσον δεν έχει την εμπορική ιδιότητα, ούτε διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που είναι διαφορετική από την κατοικία του».

 

Περιθώριο μεταβολής της Επαγγελματικής Έδρας

 

Για την ερμηνεία της έδρας της επαγγελματικής δραστηριότητας  που δημιουργήθηκε με την παραπάνω αλλαγή, στις 30 Ιανουαρίου 2015 δημοσιεύθηκε η Αρ. Πρωτ.: Δ12Α 1002763 ΕΞ 2015 η οποία δίνει τη δυνατότητα σε όσους εμπίπτουν στις λοιπές προϋποθέσεις του ν.4172/2013 και διατηρούσαν επαγγελματική έδρα διαφορετική από την οικία τους, να προβούνε στην παραπάνω μεταβολή έως και τις 20/02/2015 χωρίς τη μεταβολή κυρώσεων του ν.4174/2013.

 

Λοιπές Προϋποθέσεις

 

Ύστερα από όσα αναφέραμε, συνοψίζουμε πως  το άρθρο 12 του Ν. 4172/2013 που αφορά τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων που μπορούν από 01/01/2014 να θεωρηθούν μισθωτή εργασία, έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις
1. Το ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις περιλαμβάνει τα πάσης φύσεως εισοδήματα σε χρήμα ή σε είδος που αποκτώνται στο πλαίσιο υφιστάμενης, παρελθούσας ή μελλοντικής εργασιακής σχέσης.

 

Έννοια της Εργασιακής Σχέσης

 

2. Για τους σκοπούς του Κ.Φ.Ε., εργασιακή σχέση υφίσταται όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες:
α) στο πλαίσιο σύμβασης εργασίας, σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο,
β) βάσει σύμβασης, προφορικής ή έγγραφης, με την οποία το φυσικό πρόσωπο αποκτά σχέση εξαρτημένης εργασίας με άλλο πρόσωπο, το οποίο έχει το δικαίωμα να ορίζει και να ελέγχει τον τρόπο, το χρόνο και τον τόπο εκτέλεσης των υπηρεσιών,
γ) οι οποίες ρυθμίζονται από τη νομοθεσία περί μισθολογίου και ειδικών μισθολογίων των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου,
δ) ως διευθυντής ή μέλος του ΔΣ εταιρείας ή κάθε άλλου νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας,
ε) ως δικηγόρος έναντι πάγιας αντιμισθίας για την παροχή νομικών υπηρεσιών,
στ) βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες και εφόσον δεν έχει την εμπορική ιδιότητα, ούτε διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που είναι διαφορετική από την κατοικία του. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία, σύμφωνα με μία από τις περιπτώσεις α` έως ε` του παρόντος άρθρου.

Ετήσια συνδρομή στον ελληνικό και διεθνή φορολογικό οδηγό

Φορολογική Ανάλυση 50 χωρών
η σχέση με την Ελλάδα αναφορικά με εισοδήματα, τόκους, μερίσματα, ΦΠΑ
Εταιρικό και Χρηματοοικονομικό πλαίσιο
Απεριόριστη πρόσβαση στις Φορολογικές Μελέτης της TaxExperts
Απεριόριστη πρόσβαση στους βασικούς Φορολογικούς Νόμους της Ελλάδας
Κόστος 90 ευρώ / έτος + ΦΠΑ

Εγγραφή